Ons verhaal

Jan en Gretha trouwden in 1975 . Jan was in de laatste maanden van zijn dienstplicht en Gretha was begonnen als juf op een school in Culemborg.

Na de diensttijd moest Jan een baan kiezen. Even een tijd van zoeken en overleggen maar, omdat de woningnood in Nederland op dat moment hoog was, besloten we dat we best een jaar ergens anders in de wereld dienstbaar konden zijn. Daarna konden we wel beginnen aan “Huisje, boompje, beestje”! Zo kwamen we terecht in Calabrië waar Jan meebouwde aan een kindertehuis en Gretha in de huishouding van het huis hielp. We hadden ook een pleegkindje toegewezen gekregen. Een baby die ernstig ziek was in het begin. Na een jaar werken, voelden we de overtuiging dat God wilde dat we langer zouden blijven. Ons pleegkind ging terug naar de eigen ouders en later kregen we zelf kinderen. Inmiddels spraken we de taal en Jan mocht ook in de verschillende kerkelijke gemeentes dienstbaar zijn door te preken en Gretha deed dan de zangdienst.

Terug naar Nederland

Na bijna elf jaar van gaven te hebben geleefd, vele avonturen verder, en inmiddels met 4 kinderen en een vijfde op komst , besloten we na veel gebed en ook verwarring in ons zelf, dat het tijd werd om naar Nederland terug te keren. Een lastige keuze want we waren verknocht aan Italië. Jan vond op wonderbare wijze werk en mocht snel een carrière maken. Gretha bleef bij de kinderen. Later ook wat parttime werk, maar doordat we pleegkinderen kregen toen de oudste vier jongens waren uitgevlogen , werd dat op een laag pitje gezet. Een van de pleegkinderen is nu onze dochter door adoptie. De wens om weer zending te bedrijven bleef bij Jan sluimeren. Door een reorganisatie bij Jans werk hebben we gekozen om de aangeboden baan niet te accepteren. We hebben op dat moment ook ernstig onderzocht of we weer samen ergens in de wereld aan de slag konden in de non for profit sector. Maar alle deuren bleven gesloten. We zijn verhuisd naar het goedkopere Zuid Limburg omdat onze financiële situatie natuurlijk drastisch veranderde. In Limburg wilden we werkzaam zijn op de wegen die God zou openen.

Zambia

Na 5 jaar kwam er op eens iets op ons pad wat vooral Jan erg aansprak. Een NGO in Zambia, Mpongwe, had een manager nodig. Na samen bidden, overleggen en onderzoeken , hebben we besloten dat Jan er heen zou gaan en Gretha in Nederland zou blijven. Haar taak voor kinderen, kleinkinderen en buren in Kerkrade gold voor haar als doorslaggevend om niet met Jan mee te gaan. Dankzij de moderne media konden we toch dagelijks contact met elkaar hebben. Het project in Zambia was na een half jaar al klaar dus Jan kwam terug. In Mpongwe had hij goede contacten gekregen met een van de plaatselijke kerkelijke gemeentes. Hij beloofde nog eens terug te komen om te onderzoeken of hij er nog andere dienstbare taken kon vervullen. In oktober 2019 ging hij er een maand heen. Er ontstond het idee om meer voor mensen met een beperking te doen. Veelal worden ze verstopt of verwaarloosd. Het idee om een tehuis of beschutte werkplaats te beginnen , moest hij al snel laten varen. Eerst moet er voorlichting komen en signalering waar deze mensen met een beperking zijn. Jan keerde terug naar Nederland en begon aan de nieuwe plannen. Eind februari 2020 is hij opnieuw afgereisd om in Mpongwe een team op te zetten van mensen die dorpen kunnen bezoeken, voorlichting geven en aan plaatselijke autoriteiten door kunnen geven waar er problemen zijn. Verder wil hij wat mee helpen door les te geven aan kerkleiders.