Contact
Contact
Artikelen

Nieuwsbrief nummer 4 januari 2021

Gepubliceerd op:
min.

Op weg in Mpongwe Zambia!

Ook dit straatbeeld is nog regelmatig te zien. Het geasfalteerde wegennet is beperkt en de meeste wegen zijn de “kleiwegen”. De kleiwegen zijn, in deze regentijd glibberig en overal staan dan plassen water op plekken waar het water niet in de bodem zakt. In de droge periodes is er veel kleistof. Iedere avond moet je goed spoelen om de rode kleur van je huid te krijgen.

Mpongwe en de Copperbelt heeft reeds meer regen gekregen dan de laatste jaren het geval was. Natuurlijk een enorme zegen dat de rivieren weer vol stromen. Iedere dag zijn er vele onweersbuien. Gelukkig kan ik meestal nog wel mijn huisje uit voor boodschappen, bezoekjes en even lekker bewegen. In dit agrarische gebied “klagen” ook hier de boeren dat ze het weer niet naar hun hand kunnen zetten. Iedereen heeft nu wel zijn mais, soja bonen of suikerbonen onder de grond. Het is verrassend te zien hoe snel de omgeving er nu fris groen uit ziet. Wat blijft het toch een wonder dat de aarde dit jaar na jaar kan voortbrengen.

 

In de brieven van december 2020 schreef ik u;

Stap 1

Bouw klaar maken; begroeiing/keien en verdere obstakels verwijderen, egaliseren.

Benodigd: Graafmachine, bulldozer.                                                                

Planning november 2020

 

Stap 2,

Ploegen en inzaaien Soja ; doel geld genereren voor verder bouwplannen.

Benodigd; huur ploeg en zaaisel                                                                        

 

Deze twee stappen hebben we gedaan op 1 onderdeel na. Er was geen geld om de Graafmachine en Bulldozer te huren. De machines zijn in Indiase handen en die moeten betaald worden in USA dollars.  De kosten kwamen op ongeveer  3000 dollar. We hebben toen gekozen om te ploegen en te zaaien. Het viel niet mee om het land voor het eerst te ploegen. Het land was nog nooit geschikt gemaakt voordat het door de kerk is gekocht.

Het ploegen ging in twee fases. De 1ekeer konden we een tractor huren. De 2e keer was het land la te nat voor de tractor en zijn de zaai lijnen ingeploegd met de ossen. Daarna met een groepje kerkleden inzaaien. Erg handig dat de ossen nog actief gebruikt worden(door vele mensen met een stuk land rond de twee hectaren).

Verder liet ik u, in december,  kennis maken met project “Dyness” .

Hier, vind ik, zijn reeds reuzenstappengemaakt. Met de hulp van Jennifer Peeters konden veel leermiddelen worden gekocht. Jennifer is een jonge NL vrouw die al 10 jaar in Afrika komt en de laatste 6 jaar hier woont. Ze begon een basisschool hier in Mpongwe (stichting Lotus). Er zijn nu reeds 6 klaslokalen gebouwd. Ik heb Dyness en Jennifer aan elkaar voorgesteld. Jennifer helpt/coached nu Dyness met het inhoudelijke gedeelte van de school.

Jennifer en ik zijn al vele dagen onderweg geweest om de benodigde boeken bij de leermethode te vinden. Verder dingen zoals schriften, potloden, papier, nietmachine ed. Op het moment van schrijven is de openingsdatum van de scholen nog steeds de 18e Januari. Net als in NL wordt dat ook hier een latere datum door Corona.

In de eerste week van januari ’21 maakten we een deal met een aannemer. Het eerste dat in Kabelenge moet worden gebouwd is een huis voor Dyness en de leerkracht (en). In de volgende fase kunnen dan de schoollokalen worden gepland.

Ik vertrouw Norman, de echtgenoot van Dyness. Hij is aangesteld om de projectmanager te zijn voor de bouw.

De voorbereidingen, zodat de aannemer kan bouwen, zijn gestart.  We hebben een goedverantwoordingssysteem geregeld. Met het eerste geld heeft Norman de deurkozijnen, ramen en werkmaterialen zoals kruiwagens, watertonnen, scheppen, gekocht. In deze dagen wordt het stuk bouwgrond van haar bomen ontdaan. In de komende weken hopen we dan dat zand, grind, cement en overige materialen naar Kabelenge kunnen worden getransporteerd. Indien de regen te heftig is kan de vrachtwagen er niet komen.  Het transport drukt zwaar op het budget dat, op dit moment, beschikbaar is. Ik heb er alle vertrouwen dat alles er mag komen op de juiste tijd. Mijn zendingsverleden helpt me hierin enorm. Ik heb mogen zien dat bij ieder project, waar ik bij betrokken of verantwoordelijk voor was, de Here God iedere dag voorzag in wat nodig was.

 

De Miracle Life Community Church (MLCC)

Kerst en ouderjaaravond waren een bijzondere ervaring. Er bestaat totaal geen “cultuur” rondom deze dagen. Ze gaan voorbij zoals iedere dag hier. Ik was wel uitgenodigd bij een gezamenlijke kerstviering van de “blanke boeren”.

Ongeveer 20 families kwamen bij elkaar. Ik mocht ongelooflijk veel leren van de ouders van deze boeren die over waren gekomen uit Zuid Afrika en Zimbabwe. Wat een mooie, indrukwekkende levensverhalen. De industriële boeren zijn een gemeenschap in zichzelf. Er is geen integratie met de lokale bevolking. Deze 4e tot 6egeneratie blanke Afrikanen hebben geen visie om verder iets te doen voor Zambia dan wat ze doen. Ze zorgen in ieder geval dat het land goed bebouwd wordt en daardoor er graan is. Ook velen bij hun in dienst zijn, dus hun levensonderhoud bij elkaar sprokkelen.

Ik ben hier tot 22 Februari.  Mijn vlucht naar NL staat op die datum. Ik hoop dat de vluchten door mogen blijven gaan. Tot die tijd ga ik de komende weken seminars voor leiders en preken doen in Serenje, Kabwe en hier in Mpongwe. Ook staat er nog een trip naar Lusaka gepland om daar een grote kerkte bezoeken. Dit laatste om een verbinding te zoeken tussen de kerk hier en de hoofdstad. Nu het aantal besmettingen ook hier toeneemt is het onzeker of dat door kan gaan.

Er is op dit moment nog geen planning of/wanneer ik in 2021 nog een periode terug ga naar Zambia.

Ik ben heel dankbaar voor het geen tot stand kon worden gekomen in de periode van Februari 2020 tot en met ik wegga in Februari 2021. Van de 12 maanden ben ik dan10 maanden hier in Zambia geweest. Heel veel geleerd en kunnen doen. Dit ondanks de beperkingen van de Corona epidemie.  

De relatie met het leidersteam is hecht, sterken vol vertrouwen. We hebben visie iets moois te bouwen. Inhoudelijk is er visie dat iedere christen zijn leven gaat leven vanuit een persoonlijke relatie met de Here Jezus. Vanuit deze relatie en liefde samen een alternatief kunnenlaten zien/bieden aan de omgeving waar we zijn. We leven in de hoop dat dit ook gaat uiten in het bouwen van de nodige structuren en gebouwen.

 

Mijn dank gaat speciaal ook naar mijn vrouw, Gretha. Ook samen was dit een heel bijzonder huwelijksjaar, dit 46e jaar. Vele bijzondere mensen kwamen op mijn weg. Een heel speciale hulpkwam/komt van Marnix van der Scheer. https://www.mx13.nl/marnix-van-der-scheer/Marnix is een enthousiaste en talentvolle architect. Hij zet zich in voor  het multi gebruikscentrum vorm te geven dat we hopen te realiseren in de komende jaren hier n Mpongwe. Marnix betrokkenzijn maakt me zonder woorden. We zijn via vrienden met elkaar in contact gekomen. Hieruit voelde Marnix wat voor Mpongwe te willen betekenen. Sjappo en enorme dank Marnix!

 

Dank aan alle donors, speciaal de Gemeente Gods in Landgraaf en de Evangelische Gemeenschap in Bilthoven.

Ik bid u de Here Gods onmisbare liefde en leiding toe.

Geschreven door:
Jan Blokker